Jan en Wilma van de Papierwinkel.
Jan en Wilma van de Papierwinkel. Foto: SAM Welzijn

Papierwinkel overweegt te sluiten door gebrek aan belangstelling

Algemeen

WAARDER - Sinds een jaar zijn Wilma en Jan iedere twee weken te vinden bij de Papierwinkel in Waarder. Zij helpen daar mensen uit Waarder en Driebruggen die vragen hebben over lastige brieven, formulieren en andere administratieve vragen. “Ook zijn wij er om mee te denken en de juiste weg te wijzen binnen de hulp- en dienstverlening” geeft Wilma aan. Helaas lijkt het er op dat er aan deze dienstverlening in Waarder geen behoefte is. Vanwege de geringe animo overwegen Jan en Wilma per 1 januari te stoppen.

Het doel van Wilma en Jan was en is eenvoudig: zij willen mensen helpen. Zij vinden het persoonlijk ook lastig dat mensen zaken mislopen, zoals toeslagen. Daar moeten vaak ingewikkelde formulieren voor worden ingevuld, wat voor veel mensen lastig is als zij daar geen hulp bij krijgen.

De Papierwinkel is ontstaan in Bodegraven en Reeuwijk, welke goed bezocht worden. In Waarder is het al het hele jaar erg rustig. “Van te voren hebben we onderzocht of er behoefte was aan een Papierwinkel in Waarder” legt Wilma uit “daar kregen we veel positieve reacties op, maar of er echt behoefte aan was.. daar kwamen we nog niet achter”. “Uiteindelijk zijn we maar gewoon gestart, als proef” vult Jan aan “dat leek ons de beste manier om het te onderzoeken”.

Helaas komt het vaker wel dan niet voor dat Jan en Wilma voor niks aanwezig zijn. Omdat er niemand komt. Dat terwijl ze heel graag door zouden gaan, om mensen die het nodig hebben in hun eigen dorp te helpen. “Maar als er niemand komt, zullen wij gaan stoppen” vertelt Jan. Ze zullen in ieder geval het jaar afmaken, “Dat vinden we belangrijk, we vinden dat je niet zomaar kan stoppen met iets waar je aan begonnen bent”. Maar als er geen verandering in komt zullen de deuren van de papierwinkel in Waarder per 1 januari sluiten en zullen mensen vanaf het nieuwe jaar met vragen naar Bodegraven of Reeuwijk toe moeten.

Heeft u een vraag? U kunt in ieder geval nog dit gehele jaar binnenwandelen bij de Papierwinkel van Waarder in de PWA school, in de oneven weken op maandag tussen 15.30 en 17.00u. De eerstvolgende data zijn: 20 november, 4 december en 18 december.