Afbeelding

Gevraagd: ‘buitengewone’ boa

Column Anders bekeken

Bij mooi weer zie je een van ‘onze’ boa’s vaak in een boot patrouilleren op de Reeuwijkse Plassen. Dat varen is natuurlijk geinig werk. En, ook dat is zonneklaar, nuttig. Zonder controle zou het op de steeds drukker wordende Plassen best wel eens een zootje kunnen worden. De aanwezigheid van de boa, naast de patrouilleboot van de waterpolitie, heeft sowieso een preventief effect.

Maar in algemene zin kun je moeilijk veronderstellen dat het werk van een boa (Bevoegd Opsporings Ambtenaar) in Bodegraven-Reeuwijk heel eenvoudig is. Waar de politie steeds minder (zichtbaar) aanwezig is waken boa’s min of meer over de openbare veiligheid.

Boa's mogen verdachten aanhouden, iemands identiteit controleren, processen-verbaal opmaken en boetes uitschrijven. In deze Corona-tijd moeten de boa’s ook controleren of bijvoorbeeld sportscholen en horeca zich aan de gedragsregels houden. Er wordt dus best veel van een boa verwacht. Of onze boa’s veel boetes uitdelen is overigens niet bekend: het gemeentebestuur zegt het niet te weten, het geld verdwijnt in ’s lands schatkist.

Onze gemeente zoekt op dit moment een derde 'buitengewone' boa. Los van dat gruwelwoord ‘buitengewone’ laat de vacature zien dat het geen eenvoudige job is: 'Je surveilleert in dorpskernen, houdt toezicht op parkeren, handhaaft op huisvuil of controleert de BRP. Soms handel je ook meldingen af, bied je ondersteuning bij een incident of spreek je overlastgevende personen aan. Samen met collega’s ben je een vertrouwd gezicht voor iedereen.' Bijzonder: wie wil solliciteren wordt gevraagd een video in te sturen van drie minuten, ‘of tóch’ (dus liever niet) een schriftelijke sollicitatie met CV van maximaal 1 A4. In de advertentie staat ook weer nadrukkelijk dat onze gemeentelijke organisatie ‘geen afdelingen, geen leidinggevenden en geen functies kent’. Ook als boa bepaal je dus blijkbaar zelf wat je doet. Of kun je stellen: je wordt aan je lot overgelaten?