Afbeelding
Foto: Loes Kamer

Gelegenheid om afscheid te nemen was er niet

Human Interest

REEUWIJK - Twee jaar geleden verliet Mitra Didari samen met man en dochter halsoverkop hun vaderland Iran. Inmiddels woont het gezin als statushouders alweer een jaar in Reeuwijk-Brug en geeft Mitra Engelse les in het Huis van Alles.

In haar gezellige woning vertelt Mitra haar bijzondere verhaal over het onontkoombare vertrek van haar gezin, de reis naar en aankomst in Nederland en hun nieuwe leven in Reeuwijk-Brug.

Halsoverkop vertrek

“Op een morgen was ik gaan winkelen, toen ik gebeld werd door mijn moeder. De politie was aan de deur geweest en had naar mij gevraagd. Ze hadden gezegd dat ik mij moest komen melden. Ik vertrouwde het niet, werd bang en belde mijn man wat ik moest doen. 'In geen geval naar huis gaan,' zei hij. Hij haalde mijn dochter op van school en we konden de nacht doorbrengen bij vrienden van ons. Daarna zijn we vertrokken. Het moeilijkste was dat ik geen afscheid heb kunnen nemen van mijn familie, maar in de toekomst hoop ik hen buiten Iran weer te kunnen ontmoeten,” vertelt Mitra.

In Iran is ze opgeleid tot docent Engels. Alle scholen in Iran staan onder staatstoezicht en ze kon zich niet verenigen met het feit dat ze op de school waar ze les gaf, gedwongen werd in het Engels haar leerlingen te onderwijzen in de islamitische leer. “Ik vind dat iedereen vrij moet zijn om voor zijn of haar geloof te kiezen en ik kon mij niet vinden in de leer van de islam. Daarom was het voor mij onmogelijk mijn beroep uit te oefenen. Ik moest mijn leerlingen een geloof opdringen waar ik zelf niet achter kon staan. Toen ik gezocht werd door de politie, zijn we gevlucht. Op dat moment maakte het voor ons niet uit naar welk land, ergens in Europa was goed.”

Omzwervingen

Eerst ging de reis naar Turkije, daarna via Marokko naar Amsterdam. Het gezin werd aanvankelijk ondergebracht in het AZC van Ter Apel, daarna nog in centra in respectievelijk Wageningen en Arnhem, waar ze de asielzoekersstatus kregen. Ze hebben toen nog vijf maanden tijdelijk in het AZC in Utrecht gewoond in afwachting van hun definitieve woning in Reeuwijk, die ze precies een jaar na hun vlucht konden betrekken. Inmiddels woont het gezin alweer een jaar in een eengezinswoning in Reeuwijk-Brug. “We vinden Reeuwijk een mooi dorp. Ee hebben hier rust en veiligheid gevonden. De mensen kennen en groeten ons en helpen ons Nederlands te leren. Daarnaast worden wij ondersteund door vrijwilligers van Vluchtelingenwerk voor maatschappelijke begeleiding, van SAM voor het leren van de taal en Marjolein Kranenburg brengt ons in contact met de Nederlandse cultuur. Met al die steun zijn we heel erg blij. Dat helpt ons ook om te gaan met de nieuwe situatie. Wij staan open voor nieuwe dingen, maar kunnen tegelijkertijd de goede dingen uit onze eigen cultuur behouden. Het was in het begin wel moeilijk: we vroegen ons af of we hier wel geaccepteerd zouden worden en aansluiting met Nederland en een eigen plek daarin zouden kunnen vinden. Eerst was ik bang voor alles: voor de politie, om te praten over mijn mening of over religie. Dat gaat nu steeds beter.”

Heden en Toekomst

Momenteel is Mitra bezig haar staatsexamen 2 voor Nederlands te halen, zodat ze in Nederland ook onderwijsbevoegdheid heeft. Ze overweegt daarna de PABO te gaan doen om zo haar kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Haar dochter van 7 jaar zit op de Regenboog en is bij hun komst in Reeuwijk halverwege groep 2 ingestroomd. Het gezin heeft een druk weekprogramma: haar man gaat naast de taalcursus een snuffelstage doen bij een lokaal bedrijf voor installatietechniek en denkt erover om een deeltijdopleiding in deze richting te volgen. Daarnaast assisteert hij twee dagen per week de voetbalcoach van CVC.

Mitra zorgt ervoor dat de voetbalkleding bij CVC weer schoon wordt en ze geeft alweer enige tijd Engelse les voor beginners in het Huis van Alles in Reeuwijk, iedere woensdagavond van 19.00 tot 21.00 uur. Haar cursisten vormen een gemêleerd gezelschap, zowel qua leeftijd als achtergrond. Onder hen bevindt zich zowel een ouder echtpaar als een jonge man van 23 en alle leeftijden daartussen. “Ik spreek in het Engels met mijn leerlingen, maar geef uitleg in het Nederlands, dat gaat verder prima.” Er is nog ruimte voor enige cursisten. Opgeven kan via mitra_d1987@yahoo.com of tel. 06-22431892.

Hiernaast werkt Mitra als vrijwilliger in de bibliotheek in Reeuwijk en hoopt ze, naast de bijscholing die ze als onderwijsassistente nu geeft op de Driestar in Gouda, ook privélessen Engels te gaan geven.

Tekst en beeld: Loes Kamer

Poster engelse les door Mitra in het Huis van Alles

Advertentie

Categorieën