Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Foto: Pexels

Woonexperiment in Waarder: huizenconcept voor de toekomst?

Human Interest

WAARDER - Uit Amerika is het fenomeen 'tiny house' overgewaaid. Ook voor steeds meer mensen in Nederland een interessante optie. In een land waar de woningmarkt op slot zit en wordt bestuurd door projectontwikkelaars en woningcorporaties, kan een tiny house een uitkomst zijn. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk zegt in haar programma Samen Duurzaam Gezond 2018-2022 open te staan voor nieuwe woonconcepten, onder andere tiny houses. Martijn en Ingelien Smits bouwden twee jaar geleden hun eigen tiny house in Waarder.

Volgens de stichting Tiny House Nederland is een tiny house ‘een kleine, volwaardige, vrijstaande woning van maximaal 50 m2 vloeroppervlak met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Ze kunnen zowel op een (tijdelijke) fundering, als op wielen staan.’ Voor veel mensen die in een tiny house wonen, gaat het om de filosofie erachter: het zelf inrichten van je leven, waarin het draait om wat werkelijk belangrijk is. Hoeveel (ruimte) heb je echt nodig om fijn te kunnen leven op een gezonde en milieuvriendelijke manier, in plaats van alleen maar meer, meer en nog eens meer te willen consumeren? Een tiny house is een middel om zo’n leven te realiseren. Daarnaast kun je met een tiny house je woonlasten heel laag houden.

Ingelien en Martijn Smits bouwden hun eigen tiny house in Waarder. Ingelien: “Wij woonden eerst in een houten chalet. Dat was helemaal klein, maar we woonden supermooi met een prachtig uitzicht. Toen onze zoon Sam geboren werd, moesten we echt iets anders hebben, maar er waren niet zoveel opties voor ons. We wilden graag in Waarder blijven, maar een hypotheek was niet haalbaar. Toen kwamen we op YouTube een filmpje tegen over tiny houses. Zo is het balletje gaan rollen.

We waren al gewend aan klein wonen. Wij vinden het eigenlijk alleen maar heel gezellig. We voelen ons vrij en zitten dicht bij de natuur. We zagen het wel zitten om helemaal zelf te bedenken hoe het huis eruit moest zien en het in te richten zoals wij handig vinden. Wij zijn geen minimalisten pur sang, maar vinden wel dat je goed moet kijken wat je nodig hebt. Wij wonen niet off-grid (afgesloten van het electriciteitsnetwerk, red.), maar hebben wel geprobeerd zo veel mogelijk duurzaam en energiebesparend te bouwen. Er zitten heel wat slimme dingen in.”

Pionieren

Martijn: “We zijn begonnen met kijken wat de regels voor trailers zijn, waaronder ons tiny house valt. Daarna hebben we ons huisje op de computer in 3D getekend totdat het helemaal naar onze zin was qua ruimtebenutting en materiaalgebruik. Ik heb hem zelf gebouwd, met de hulp van vrienden.

Alleen de materialen kostten geld, zo hielden we de uitgaven in de hand. Door het zelf bouwen kwamen we weleens voor uitdagingen te staan, maar door me erin te verdiepen en te leren van anderen heb ik alles zelf kunnen doen.

De vergunningen aanvragen kostte ook tijd. Een tiny house was voor de gemeente een nieuw fenomeen. Er waren nog geen regels voor, dus dit was voor hen ook een creatief proces. We hebben een werksessie gehad en uiteindelijk een plekje op een stuk braakliggend terrein in Waarder gekregen. We betalen de gemeente huur, maar hebben verder geringe vaste lasten, dus het is zo heel aantrekkelijk wonen. Bovendien ben ik bezig een eigen bedrijf op te starten. Lage woonlasten zijn daarbij heel erg welkom.”

Verkassen

Welke nadelen zitten er aan tiny houses? Martijn: “De huurtermijn, 2 jaar, is duidelijk een minpunt. Je hebt geen zekerheid, omdat de grond niet van jezelf is. Het kan dus zijn dat je moet verkassen. Je kunt je daarop instellen, maar voor ons is dat op dit moment nog koffiedik kijken.”

Ook de beperkte ruimte is natuurlijk niet altijd handig. Ingelien: “We hebben twee kleine kinderen en dan maakt zeker verschil met ons vorige huis. Er is nu niet veel aanbod en de huizenprijzen zijn hoog, maar als we permanent een stuk grond zouden kunnen krijgen waar we een klein stukje kunnen aanbouwen…”. Martijn: “Ons huisje is nu 40 m2.

Als we modulair zouden kunnen aanbouwen, kunnen we nog 10 m2 toevoegen. Dan kunnen we nog wel even vooruit. Het zou helemaal mooi zijn als we met meer mensen in tiny houses bij elkaar zouden zitten. Je kunt met minder toe als je elkaars spullen kunt lenen (gereedschap, moestuin, zorg, enz.) en zo de ecologische voetafdruk verminderen.” Martijn en Ingelien zien zo’n tiny village in Waarder helemaal zitten.

Tekst: Ans van Heck

Advertentie

Categorieën