Gemeenteraad overweegt motie tegen oostelijke verbindingsweg nabij Reeuwijk-Dorp

Politiek

Reeuwijk - Zoals wij in onze krant van 2 oktober jl. al vermeldden heerst er grote onrust onder de bewoners van met name Reeuwijk-Dorp en het buitengebied daaromheen over de mogelijke aanleg van een oostelijke randweg om het verkeer over de N207 te ontlasten. Het plan voor die weg maakt onderdeel uit van het project Beter Bereikbaar Gouwe, waarin de verkeersproblematiek rond de Gouwe en de mogelijke oplossingen daarvoor in kaart worden gebracht.

Uit een presentatie die tijdens de inspraakraad werd gegeven door gemeentelijke beleidsambtenaar Sander van Alten werden de voor Bodegraven-Reeuwijk belangrijkste mogelijke oplossingen nog eens getoond. Inmiddels is echter duidelijk geworden dat de Provinciaal Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit (PARK) zich uitgesproken heeft tegen de plannen voor de oostelijke randweg. Opmerkelijk is echter wel dat alle 26 varianten, mogelijk nog aangevuld met nieuwe ideeën die in de komend maanden nog verzameld zullen worden, tot het eind toe onderdeel zullen uitmaken van de planvorming.

Niet gerust

De bewonersgroepen, die zich sterk maken voor het tegenhouden van de randweg, zijn daarom nog niet gerust over de verdere gang van zaken. Dat bleek wel uit het betoog van Mark Rotteveel, namens het bewonerscollectief Middelburgseweg, nog voorafgaande aan de presentatie. Hij ging daarbij in op de gevolgen die het zou hebben als de smalle Middelburgseweg omgevormd zou moeten worden tot een 80 km weg met een wegprofiel van 25 meter. Hij wees daarbij niet alleen op de noodzakelijke sloop van woningen, maar ook op de grote gevolgen die een dergelijke weg zou hebben op de ecologische en landschappelijke waarde. Namens het dorpsteam ging Hester Faber in op de gevolgde procedure. Zij sprak van een achterhoedegevecht omdat het proces inmiddels in een tweede fase zit. In deze fase neemt de gemeente Bodegraven-Reeuwijk wel deel aan de gesprekken, terwijl de gemeente in de eerste fase daarbuiten was gehouden. Faber riep op tot een logisch en transparant proces en sprak haar bevreemding uit over het feit dat het projectteam kennelijk de tijd en het geld had om 26 oplossingsrichtingen en 50 nieuw aangedragen ideeën verder uit te werken.

Motie

Beide sprekers riepen de raad op om, net als de gemeente Waddinxveen, al in deze fase stelling te nemen tegen de oostelijke randweg, ook al lijkt de realisatie daarvan niet zo er kansrijk.

Na de presentatie, waaruit overigens ook opgemaakt kon worden dat het nog wel eens heel lang kon duren voordat de Bodegravenboog als aansluiting N11-A12 gerealiseerd zou kunnen worden, bleek dat de aanwezige raadsleden wel gevoelig waren voor die oproep. Enkele raadsleden opperden het plan om op korte termijn een motie daarover in te dienen. Deze motie zou als extra steun kunnen dienen voor de inbreng die wethouder Inge Nieuwenhuizen moet leveren in het vervolg van de discussies in dit proces dat naar verwachting eind 2020 afgerond moet worden.

Tekst: Bert Verver

Advertentie

Categorieën