Gemeenteraad: Grote woning? Splitsing in drie huurwoningen is een optie!

Algemeen

Bodegraven-Reeuwijk - Normaliter is een huisvestigingsvergunning nodig om een woning onder de huurtoeslaggrens te verhuren, maar er is een aantal uitzonderingen. Over één daarvan werd in de gemeenteraad gediscussieerd: woonruimte van verhuurders die in de gemeente tien of minder woningen beneden de huurtoeslaggrens verhuren, kunnen dit vergunningsvrij doen, zo luidde het conceptvoorstel. Via een unaniem aangenomen amendement werd dat aantal van tien teruggeschroefd naar drie woningen. Verantwoordelijk wethouder Knol: "Heb je een grote woning met zeven slaapkamers dan kun je die woning vergunningsvrij splitsen in maximaal drie huurwoningen. Dat is wat anders dan het opsplitsen van een woning in kamerverhuur, daar is altijd een vergunning voor nodig."

De gemeenteraad heeft afgelopen woensdag de Huisvestingsverordening Bodegraven-Reeuwijk 2019 opgesteld. Daarin zijn regels vastgelegd voor het toewijzen van woningen met een huur lager dan de huurtoeslaggrens (thans € 720,42). Er is altijd een huisvestingsvergunning nodig als een partij vier of meer woningen verhuurt onder de sociale huurgrens. Dat geldt voor hele wooneenheden/huizen of te splitsen woningen. Wethouder Knol: "Deze verordening is vooral bedoeld om tot een eerlijker en evenwichtiger toewijzing van huurwoningen te komen. We willen de regels goed beschrijven."

Haast geboden

Er was haast geboden om de nieuwe verordening vast te stellen, omdat de oude regeling dateert van 27 mei 2015 en om regels te blijven stellen aan de toewijzing van sociale huurwoningen moest de raad voor 25 juni 2019 een nieuwe huisvestingsverordening vaststellen en in werking laten treden. Dat heeft de raad net op tijd gedaan, met dien verstande dat één vraag van Monique Jonker (PvdA) over een verschil in woningen ouder of jonger dan vijf jaar niet ter plekke kon worden beantwoord door de wethouder en dit later nog in de verordening kan worden aangepast, als daartoe aanleiding mocht bestaan.

In de raaddiscussie was iedereen het er snel over eens dat het getal van tien woningen vergunningsvrij verhuren naar drie terug moest. Zo stond het ook in de oude verordening. Maar binnen het beleidsterrein (sociale) huisvesting werkt Bodegraven-Reeuwijk samen met enkele buurgemeenten en in dat overleg was het aantal van tien woningen in het concept opgenomen. In dat regio-overleg worden spelregels over en weer op elkaar afgestemd, zodat niet elke gemeente zijn eigen weg gaat bij het toewijzingsbeleid van huurwoningen. Overigens met ruimte om lokaal accenten te leggen, zo benadrukte Elly de Vries (D66). Wethouder Knol: "Dat getal van tien was onvoldoende doordacht. We kunnen als college het amendement overnemen en gaan terug naar drie woningen." Knol legde uit dat de regeling het mogelijk maakt om grotere woningen te splitsen in maximaal drie huurwoningen. "Ik ben overigens in onze gemeente nog nooit tegengekomen dat dat er meer dan drie waren."

Zelfbewoningsplicht

Op een vraag van Els Oliwkiewicz-Borsboom (CU) over de zelfbewoningsplicht die enkele gemeenten in ons land willen invoeren om met name commerciële koop en verhuur van woningen tegen te gaan, gaf de wethouder aan dat de invoering van de zelfbewoningsplicht wordt geëvalueerd en dat er wordt gekeken naar het effect van het gemeentelijk handhavingsbeleid. "Over een half jaar kunnen we bekijken of zelfbewoningsplicht iets toevoegt."

Tekst: Paul Engels

Raadsbesluiten

In de raadsvergadering van vorige week woensdag zijn de volgende onderwerpen behandeld en vastgesteld:

-- Bestemmingsplan Noordzijde ten oosten van nummer 76: bouw woning in kader grondoverdracht voor uitbreiding begraafplaats.

-- Voorbereidingskrediet van 37.500 euro voor haalbaarheidsstudie bouwontwikkeling Van Tolstraat.

-- Verklaring van geen bedenkingen Vlietkade.

-- Huisvestingsverordening 2019.

-- Partiële herziening bestemmingsplannen Buitengebied.

-- Meerjarenperspectief Grondbedrijf.

-- Aanpassing Nota reserves en voorzieningen.

-- 1e Bestuursrapportage.

Advertentie

Categorieën