Drinkwater. Beeld: pexels.com
Drinkwater. Beeld: pexels.com

Asbestcementleiding voor drinkwater, hoe zit dat?

Algemeen Duurzaam Human Interest

Berichten over gevonden asbest bij buurgemeenten

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Naar aanleiding van een gesprongen waterleiding in Bergambacht en Alphen aan den Rijn kwamen vragen over het gebruik van asbest in drinkwaterleidingen. Is dat wel veilig? En hoe zit dat in Bodegraven-Reeuwijk?

door Eke Vos

Onze correspondent heeft haar licht opgestoken bij het drinkwaterbedrijf dat bij ons de leidingen aanlegt en beheert: Oasen. Uit het contact met Jonas Medhin, medewerker bij Oasen, komt het volgende: “Ik snap dat bij het horen van het woord ‘asbest’ er extra aandacht is. Belangrijk om te benadrukken is dat die aandacht gaat over het inademen van asbest. Asbestcementleidingen voor drinkwater is een ander verhaal.”

Dat klopt zeker. De angst voor asbest komt van de beelden die we allemaal kennen: de mannen in witte pakken. Ook als we asbest willen inleveren bij het afvalbrengstation, moet alles dubbel en volledig dicht ingepakt aangeleverd worden. Dus is onze ‘lekenconclusie’ dat asbest gevaarlijk is. Maar… dat gaat om losgeraakte asbestdeeltjes die ingeademd kunnen worden.

Asbestcement

Met drinkwater ligt dat anders. In de twintigste eeuw werden regelmatig drinkwaterleidingen aangelegd van asbestcement. Deze bestaan voor 80 procent uit cement en 20 procent uit asbest. In principe is dit materiaal prima geschikt voor drinkwater. Deze asbestcement leidingen vormen geen risico voor de volksgezondheid.

Vezels

De Wereldgezondheidsorganisatie, het RIVM en de gezondheidsraad zien geen oorzakelijk verband tussen het inslikken van asbestvezels in drinkwater en de gezondheid. Er is geen Nederlandse norm vastgesteld voor asbest in drinkwater vanwege het verwaarloosbare risico bij het consumeren ervan. Dagelijks wordt ons kraanwater door de drinkwaterbedrijven streng gecontroleerd. Het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit en voldoet aan alle eisen.

“Hoewel de asbestcement hoofdleidingen dus geen effect hebben op een goede drinkwaterkwaliteit, worden ze al enige decennia niet meer nieuw aangelegd, in de eerste plaats vanwege het wettelijke verbod op aanleg van nieuw asbestmateriaal. Daarnaast hebben we tegenwoordige betere oplossingen voor leidingen met HPE, PVC en staal,” aldus de medewerker van Oasen.

In 2023 is het percentage asbestcement leidingen in het voorzieningsgebied van Oasen nog 4,5. Wanneer deze leidingen aan het einde van hun levensduur zijn, vervangt het drinkwaterbedrijf ze met leidingen van een ander materiaal. Er wordt wat betreft ons drinkwater goed op ons gelet.

Advertentie

Categorieën